Merkez Ne Diyecek?

Gözler bugün saat 14.00 kararını açıklayacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında.

PPK’den bir faiz kararı beklenmezken ağırlıklı olarak enflasyon tonlamasında değişiklik olması bekleniyor. Güvercin tonunda daha şahin bir tona geçmesi beklenen Merkez’in kararı ile iligli olarak az sayıda süpriz beklentisi de var. Merkez Bankası son toplantısında da faizi değiştirmemişti. Kurul politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75’te bıraktı. Gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5’te, gecelik borç verme faiz oranı yüzde 9’da tutuldu.

“TCMB, TL’DE DAHA ZAYIFLIĞA OYNAMAYI MALİYETLİ YAPACAK TEDBİRLER ALABİLİR”
TCMB’nin bugün yapacağı para politikası kurulu toplantısında faizlerin değiştirilmemesini bekleyen Morgan Stanley, TCMB’nin bunun yerine TL’deki değer kaybını önlemeye yönelik olarak, TL’de daha fazla değer kaybına oynamayı maliyetli yapacak tedbirler alabileceğini bildirdi.

Morgan Stanley, TCMB’nin yapabilecekleri olarak, gösterge konumdaki haftalık repo faizini yüzde 5.75’de tutarken, sisteme verdiği fonlamanın miktarını düşürebileceğini işaret etti. Bunun defakto olarak sıkılaştırma anlamına geleceğini belirten Morgan Stanley, bankaları gereksiz döviz pozisyonları almaktan uzak durmaya cesaretlendireceğini vurguladı.

TCMB’nin gecelik borçlanma faizlerini yüzde 5’den 5.75’e yakın seviyeye çıkarabileceğini ifade eden Morgan Stanley, döviz mevduatları için zorunlu karşılık oranının 50 baz puan indirilmesi yoluna da gidilebileceğini belirtti.

GOLDMAN SACHS ZORUNLU KARŞILIKLARI İNDİRMESİNİ BEKLİYOR
Goldman Sachs, TCMB’nin bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri değiştirmemesini ancak, sisteme daha fazla döviz likiditesisağlamak için döviz cinsinden mevduatlar için zorunlu karşılıklarda indirime gitmesini beklediklerini bildirdi. Goldman Sachs, TCMB’nin zorunlu karşılıkları 50 baz puan indirmesi olasılığı görürken, TCMB’nin TL konusunda şahin dilini sürdürmesini gerektiği takdirde parasal şartları geçici olarak sıkılaştırmaya hazır olduğu sinyalini vermesini beklediklerini vurguladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir